facebook

ДепартаментПриродни науки

Актуално

veliki-himici-f10-karl-sheele-v-laboratorijata-si_678x410_crop_478b24840a
30.11.2022 13:00

Публична лекция, посветена на „280 години от рождението на Карл Шееле“

Научен семинар по бионауки

Корпус 1, зала 405


Организатор:
доц. д-р Галина Сачанска


Модератор:
доц. д-р Николай Петров


Участници:
Студенти и преподаватели от департамент „Природни науки“. Лекцията е отворена за всички желаещи.

На 9 декември се навършват 280 години от рождението на един от най-забележителните химици на XVIII век, шведът Карл Шееле. Роден през 1742 г. в Щралзунд, Померания. Прекарва ученическите си години в Гьотеберг, а в свободното си време работи като аптекар.

Шееле открива двата най-съществени газове от въздуха – кислорода и азота, както и голям брой химични елементи – хлор, манган, молибден, фосфор, сероводород, циановодород и флуороводород. От органичните съединения, той е първооткривател на лимонената киселина, винената киселина, глицерола.

Поканен е пруския крал  Фридрих II да оглави катедрата по химия в Берлинския университет.

Шееле е охарактеризирал новите вещества по два начина  - на вкус – чрез езика си и на мирис – чрез носа си. Това е довело до неговата интоксикация с отровни съединения и най-вероятно е причината за неговата ранна смърт – едва на 43 години, в деня на сватбата си.

Карл Шееле е приет за член на Шведската кралска академия на науките на 30 годишна възраст за неговия изключителен принос в химията.

Доц. д-р Галина Сачанска е ръководител департамент „Природни науки“ с научна експертиза по молекулярна микробиология, микробиология на околната среда и микробиология на храните. Защитила е докторска дисертация върху молекулярен анализ на микроорганизмите в замърсени с тежки метали местообитания.